Даниил Страхов:Женския идеал съществува!Това е жена ми Маша.
Много телезрителници гледаха "Бедната Настя" само заради него-блестящия барон Корф!Страхов-актьора с ирония се отнася към титлата секс-символ,а Страхов-човека счита съпругата си Маша идеална жена.
Родителите на Даниил нямат нищо общо нито с театъра нито с киното:баща му е лингвист,майка му-психоаналитик.Но на 17 години Даниил толкова силно се увлякъм към театъра,че въпроса "Къде да отида да уча?" не е стоял пред него.Сега Страхов често повтаря,че ако е знаел малко повече за актьорската професия,едва ли е щял да стане актьор.Той даже не подозира,че тази фраза всява ужас в неговите многочислени фенове!
Въпреки своята популярност,Даниил е достатъчно затворен и съвършенно не компайнерски настроен човек.Не обича да откровенничи за семейството си.Впрочем,своята бъдеща жена-Мария Леонова-Даня за първи път видял в Щукинското училище.Видял я и се влюбил от пръв поглед!Но Маша тогава не обръщала внимание на симпатичния еднокурсник.Вече след завършване на института децата попаднали в Тетър Гогол,където най-накрая между тях започнал роман.А след 5 години съвместен живот Даниил и Маша се оженили.
Впрочем,на московските театри името Страхов е станало известно дълго преди ролята на барон Корф. Дебютната роля на артиста на Николай Аблеухов в спектакъла "Петербург" била отбелязана с приз,а след ролята на Дориан Грей и Калугула за Даниил Страхов заговорили като изключително талантлив актьор!
Даниил,кога почувствахте,че сте станал известен?Вероятно,след излизането на екрана на "Бедната Настя"?
О,точно славата не почувствах(усмихва се).Аз и на улицата почти не ходех.Сутрин-в колата, и от едната площадка на другата...Снимайки се в 50-тата серия на телеромана "Бедната Настя",ние разбирахме,че ни предстоят още осемдесет.Тогава едновременно работех и в "Звездоброеца" и в "Децата на Арбат",затова мислех,как да се запазя,за да мога да вложа максимално от себе си във всичките проекти.Представете си,за двадесет и четири часа от барон Корф се превръщах в Юрий Шарок, а после да се бия с Володя Вдовиченков в "Звездоброеца".След няколко часа отново се връщах в кадър към "Бедната Настя".От гледна точка на физическото и емоционалното самочувствие,беше достатъчно трудно.Понякога ми се струваше,че ще полудея.
Сериозно изпитание за организма!
А какво да правя?Исках да използвам шанса,който втори път може да нямам.В голямото кино отначало има снимки,после монтаж,озвучаване,и след половин година пускат филма.Там има момент на отстраняване от самата работа.А в сериалите на компанията "Амедия" има друга технология на производство.При това ние бяхме едни от първите,и процеса още не беше ясен,което е два пъти по-трудно!Пояснявам:например,днес снимаме,и на следващия ден серията е в ефир.Всичко беше ново,и не само за нас,но и за продуцентския колектив.Всичко беше и сложно,и безумно интересно!
Сега поддържате ли отношения с някого от актьорите?
Дружа с Петр Красилов.Когато се снима сериал,ти неволно всичкото това време прекарваш с партньорите си-в кадър или на площадката.И,естествено,познаваш човека в няколко страни.Добре е,ако възникне симпатия и взайморазбиране.Но някога е и по друг начин.От професионална гледна точка,по-добре е разбира се,да обичаш и уважаваш партньора си.Положителните емоции, които се ражда в общуването зад кадър,принасят особена аура и оказват влияние на резултата.
Говорят,че романтичните чувства не се поместват в рамките на ролята и преминават в личния живот...
Няма какво да лукавя-актьорската професия тай в себе си много изкушения.И да не ги признаваш е глупаво и неправилно.Но всеки човек,бил той актьор,фотограф или журналист,има своята порция изкушение.И той трябва да направи избора си:да се бори със съблазните и да победи или да или да загубиш самия себе си.Но на тази тема е сложно да се говори,особено на хората с публична професия,чийто живот така или иначе е известен на всички.
А не се ли боите да играете отрицателни персонажи?Или да се съгласявате на мистична роля-Дориан Грей,например?
Не се боя-към ролите се отнасям практично.И как може от страх да се откажеш от интересна работа?Повярвайте,мистика в моя живот има достатъчно.Да,суеверен съм,както всеки актьор,но до безумия никога не съм стигал. А и дълбоко в душата си съм убеден,че ролите просто така не ти попадат.Актьорската професия се заключва и в това,да покажеш от себе си различните граници на човешките прояви.Но ако актьора в ролята си умира,това не значи,че той умира найстина.
Знам,че имате хоби...
Да,обичам лова!Много хора считат ловците убийци,но това не е вярно.В природата това е съревнование.Аз не задушавам риба с динамит и не бракониерствам.В животинския свят действа закона на по-силния и не съществуват теци морални норми и ценности,които са приети при хората.
Тоест,възстановявате силите си с помощта на адреналин?
Да,но обичам и пасивния отдих-да се потъркалям на дивана,да си отспя,да гледам телевизор.
Сериалите със своето участие гледате ли?
Представете си,да,това също е част от професията ми.Всъщност аз много критично се отнасям към собствената си персона и преглеждам сниманите серии,за да поправя грешките и да ге повтарям пак.Това е работа над грешките,а съвсем не отпускане,както при обикновения зрител.
Жена ви Мариа Леонова е актриса.Сложно ли е на творците да живеят под един покрим и да излизат заедно на сцената?
Имаше психическа бариера на репетициите.Трудно ти е да се пренастроиш-нали не си с партньор,а с близък човек,когото познаваш до най-майлката клетка!Има опастност от така наречения семеен театър,който не е подминал нито едно творческо семейство.И трябва да разбереш:колкото повече работиш с любимият ти човек,толкова по-малко обективен си в съвместната работа.Вярно,ние отдавна вече не играем заедно.
Вкъщи обсъждате ли работата?
Естествено!А и е невъзможно да не говорим ако се занимаваме с едно и също нещо,още повече да ти е любимо.Струва ми се,че има две позоции в създаването на семейството.Или човека си намира втората половинка,която няма никакво отношение към неговата работа,и разделя семейната и професионалната сфера.Или втория вариант,когато двамата човека ги обединява общ интерес.Ние с Маша май сме от вторите,затова обсъждаме всичко,което става в нашият творчески живот и в живота на колегите.
Критикувате ли ги?
Както се казва,не съди и няма да бъдеш съден.Но като префесионалист знам добре процеса на работа.Затова критиката не я избягвам.
А ако играе познат?
Тогава преставам да анализирам филма.Обичам киното до самозабравяне!Ако е талантливо и интересно,се помествам в собственото пространство.Бях потресен от "Лунния баща" с Чулпан Хаматова в главната роля.Там всичко беше безупречно!Гледах филма с сълзи от умиление на очите.
Често ви наричат секс-символ на нашето кино...
В това има голяма условност,особено от гледна точка на киноиндустрията.Но освен с ирония към тази титла,по друг начин не мога дае отнасям.Навярно,това е важно за феновете,но в професионална та среда на подобни неща гледат твърде скептично.
О как си погледнахте халката!
Често го правя(усмихва се)
Съществува ли женски идаел?
Да,моя идеал е жена ми Маша.
Отколко години сте заедно?
Осем.Пет години живеехме с граждански брак,после оформихме отношенията.В пръстена,явно има някакъв смисъл,който действа на съзнанието ти.
Планирате ли деца или ще посветите живота си на изкуството?
Мислим за това.За всичко си има време.Това е-повече нищо не мога да кажа.
Разкажете за семейството си...
Отраснал съм в класическо интелигентно московско семейство.Дядо ми е работил като старши инженер.Баба оглавяваше едно от подразделенията по аерология в Съветския съюз.Мама е психотерапевт,татко филолог.Защо аз станах актьор ми е трудно да кажа.Никакви семейни примери и следване на традицията не е имало.
Често ли ходите на гости при баща си?Той нали живее в Бостън...
Виждаме се рядко.Татко ми се оказа в Америка,когато още беше Съветски съюз.Той е класическия учен-затворник.В този момент когато е трябвало да се родя,баща ми се е занимавал с историята на княз Галицки и под влияние на тази личност ме е нарекъл Даниил.
А как майка ви се отнесе към вашия професионален избор?
Тя се радваше.Но ако по-подробно ми бяха разказали за актьорската професия,може би бих помислил пак.Негативните страни са много,но не си струва да се говори за тях.Нали в зрителя трябва да остане впечатлението за недоисказаност и тайна.